četvrtak, 19. travnja 2012.

Članak u Glasu Slavonije (19. 4. 2012.)

ESSEHIST ČASOPIS STUDENATA POVIJESTI I DRUGIH DRUŠTVENO-HUMANISTIČKIH ZNANOSTI

O revoluciji piše više od 40 studenata i suradnika

Najzaslužniji za izlaženje časopisa su studenti, članovi studentske udruge ISHA


Nakon brojnih “porođajnih” muka, uključujući i organizaciju koncerta od kojega je sav prihod iskorišten za tiskanje, svjetlo dana ugledao je treći broj Essehista, časopisa studenata povijesti i drugih društveno-humanističkih znanosti.

Kao i prethodna dva broja i ovaj je tematski određen. Nakon tekstova o diktatorima, totalitarnim režimima, Osijeku i njegovoj bogatoj prošlosti, tema ovog broja su revolucionarna zbivanja u povijesti, odnosno revolucije, povijesne prekretnice u svojim različitim zbivanjima i prostorno-vremenskog određenosti.

- Časopis je po opsegu opširniji od prethodna dva broja, i to za 40 stranica, tako da ukupno ima 138 stranica. U izradi Essehista sudjelovalo je 29 autora, koji su napisali oko 40 tekstova. To su uglavnom studenti povijesti, ali i engleskog jezika, filozofije, kao i gosti - sveučilišni profesori iz Graza, Pečuha, Pule. Svi oni dali su notu interdisciplinarnosti ovom časopisu - kaže Luka Pejić, glavni urednik časopisa Essehist i dodaje da, iako je tema Revolucija, časopis ne predstavlja sintezu najvažnijih svjetskih revolucija, već je relevantan zbir članaka o važnim povijesnim zbivanjima.

Članke karakterizira različit pristup i stilovi pisanja, kao i raznolikost tema. Essehist otvara tema o neolitskoj revoluciji, slijedi priča o ratu Dviju ruža, a tu su i članci o američkoj, meksičkoj, francuskoj, kubanskoj revoluciji, ali i američkom građanskom ratu te anglo-irskom ratu. Tu su još analize povijesne uloge Martina Luthera Kinga, Ghandija, ali i zaboravljenog povjesničara Josipa Bösendorfera te mnoge druge.

Glavni urednik Luka Pejić još ističe da, iako se većina tekstova odnosi na političke revolucije, pojedini radovi dotiču se i drugih kulturoloških aspekata, bilo da je riječ o filozofskim promišljanjima, lingvistici, medicini, konzumerizmu ili novim pristupima historiografiji. Zanimljivo je da redakturu, lekturu, grafički dizajn, sažetke i prijevode na engleskom potpisuju studenti. Nakladnik je časopisa Filozofski fakultet, a najzaslužniji za njegovo izlaženje su studenti, članovi studentske udruge ISHA. U pripremi je već i četvrti broj Essehista. Bavit će se kolonizacijom kroz povijest.

Što je ISHA?
Udruga studenata povijesti osječkog Filozofskog fakulteta ili ISHA Osijek (Međunarodna organizacija studenata povijesti) jedna je od najaktivnijih studentskih udruga na Sveučilištu J. J. Strossmayera. Uz brojne aktivnosti izdaju stručni časopis Essehist. Tiskaju ga u 150 primjeraka, a uz lijep i atraktivan izgled i dizajn, jedinstven je po temama i njihovoj obradi u odnosu na slična izdanja. ISHA djeluje na Filozofskom fakultetu, ima 35 članova, a bogato ilustrirani i tematski zanimljiv časopis Essehist izdaju jedanput godišnje.

Guerrillero Heroico

Essehist zatvara zanimljiv tekst pod nazivom Povijesna fotografija: Guerrillero Heroico, autorice Ivane Vučemilović-Grgić. Riječ je o kultnoj fotografiji, koja prikazuje marksističkog revolucionara Ernesta Guevaru, poznatijeg kao Che Guevara. Iz teksta možemo saznati da je autor fotografije kubanski fotograf Alberto Diaz Korda, a snimljena je 1960. u Havani, kada je Che imao 31 godinu. Fotografija je postala simbol buntovništva i idealizma mladih širom svijeta, a poznata je postala tek nakon Cheove smrti, 1967. godine. Korda je fotografiju poklonio talijanskom novinaru Gianfrancu Fertinelliju, koji ju je preslikao na poster, napravio tisuće postera i ubrzo se obogatio, dok Korda nikad nije primio novac za tu fotogafiju. Ova fotografija reproducirana je više od bilo koje druge u povijesti fotografije, a Sveučilište u Marylandu proglasio ju je najpoznatijom fotografijom i simbolom 20. stoljeća.

Vesna LATINOVIĆ

Nema komentara:

Objavi komentar