subota, 22. prosinca 2012.

Folksdojčeri - predavanje dr. sc. Vladimira Geigera


Udruga studenata povijesti ISHA – Osijek organizirala je predavanje na temu Folksdojčeri koje se održalo u prostoru Kluba knjižare Nova 14. prosinca 2012. u 18h.

Potaknuti prošlogodišnjom tribinom Što je sve Slavonija?, htjeli smo nastaviti s organiziranjem sličnih događaja te omogućiti svim studentima, a posebno studentima povijesti, susret s uvaženim predavačima-stručnjacima koje nemaju priliku često slušati.

Ove godine ugostili smo poznatog povjesničara dr. sc. Vladimira Geigera, znanstvenog savjetnika na Hrvatskom institutu za povijest, kojeg je na samom početku pozdravio i predstavio moderator Dubravko Aladić, potpredsjednik udruge ISHA – Osijek. Predavač nas je kroz temu vodio od početaka doseljavanja Folksdojčera na područje Panonije, preko kulture, običaja i jezika koji su donijeli sa sobom, suživota s autohtonim stanovništvom, poslovima i obrtima kojima su se bavili te političkim i društvenim situacijama kojima su bili okruženi, do trenutka prisilnog iseljavanja i konfiskacije imovine od strane jugoslavenskih vlasti. Na završetku svoga izlaganja, dr. sc. Geiger pozvao nas je na raspravu te dopustio da mu postavimo pitanja. Predavanje je završeno uz skromni domjenak i neformalno druženje s gosp. Geigerom, koji nam je jednostavnim i druželjubivim tonom govorio o povijesti kao znanosti, teškoćama i prednostima njegovoga rada te nas ohrabrio i podržao u radu koji kao udruga ostvarujemo.



Nema komentara:

Objavi komentar